Ouderavond social media & opvoeding kinderen
Kinderen groeien op in een wereld waar schermen en internet een belangrijke rol spelen. Ze zijn op jonge leeftijd al actief op social media als TikTok of Snapchat en gamen veel. Ouders zitten in een lastige spagaat. Aan de ene kant krijgen ze te horen dat hun kinderen niet (lang) achter hun scherm mogen en aan de andere kant is het de taak van ouders hun kind wegwijs te maken in het online leven.
Het is bijna onmogelijk voor ouders te bepalen hoeveel schermtijd gezond is, welke social media geschikt zijn voor welke leeftijd en bij te houden wat hun kinderen online doen. Dit levert niet alleen discussies en stress op, ook voelen veel ouders zich onzeker. Wat doet het schermgebruik met het brein van je kind?
Hoe erg is het dat je kind dat de hele avond zit te gamen? Dat je peuter al weet hoe de tablet werkt? Of dat je dochter van negen op TikTok wil?
Workshop voor ouders en opvoeders
Wij hebben een workshop ontwikkeld die in ouders handvatten geeft hoe zij hun kind kunnen begeleiden om op een gezonde manier met online media en gamen leren omgaan. Ouders krijgen daarbij antwoord op vragen als ‘Wat is een goede balans? Welke risico’s loopt mijn kind? Hoe ga je om met schermtijd? En hoe maak je afspraken waar je kind zich ook aan houdt?’
Methode media empowerment
Een belangrijk onderdeel van onze aanpak is ‘media empowerment’ van kinderen. Het gaat er bij deze aanpak om dat kinderen meer controle (zelfregulering) krijgen over hun eigen media en gamegedrag. Hier hebben zij in de toekomst meer profijt van dan alleen strenge regels.
De taak van ouders is om hun kinderen hierin te begeleiden. Een belangrijke eerste stap is dat ouders begrijpen waarom online media (en/of gamen) zo belangrijk is voor kinderen, welke impact het heeft op hun leven en waarom het zo moeilijk is om ermee te stoppen.
Workshop met ouders én leerlingen
Liefst geven wij in samenwerking met de leerlingen zelf de ouderavond. Waarin wij van tevoren met leerlingen in de klas aan de slag gaan. Wat zijn hun ervaringen online? Hoe denken zij dat ouders met hun in gesprek kunnen gaan? Een mooi voorbeeld van een maak-opdracht is die we op de avond zelf kunnen laten zien is: Maak een vlog over ouders en hun mobiele telefoon. Zo worden opvoeders op een grappige manier geconfronteerd met hun voorbeeldfunctie.
Bijkomend voordeel: Ouders maken eerder tijd voor een ouderbijeenkomst waar hun eigen kind aan heeft meegewerkt.
Wat levert de workshop het ouders (en kinderen) op?
- Ouders hebben praktisch stappenplan hoe zij hun kind kunnen begeleiden in mediagebruik en gamegedrag.
- Zij weten hoe zij afspraken kunnen maken met hun kinderen waar zij zich aan houden (huiswerk, schermtijd, (pest)gedrag online, veiligheid).
- Weten wat een goede balans is (schermtijd).
- Ouders weten waar de triggers zitten voor onveilig en verslavend gedrag en kunnen hun kind hierbij helpen of weten wanneer zij hulp moeten zoeken.
- Ruzies thuis, zorgen en oordelen verminderen.
Inhoud workshop
Wij geven de workshops op scholen, bij bibliotheken, zorginstellingen én online. De workshops worden op maat gemaakt. Ze gaan in op de kansen die social media en/of gamen biedt maar ook op risico’s als, verkeerde contacten, verslaving, pestgedrag, online ruzies, vertekend zelfbeeld en slechte leerprestaties. Doel van de workshop is dat ouders met een praktische stappenplan naar huis gaan waarmee zij hun kind kunnen begeleiden met het gebruik van social media/gamen en gezamenlijk afspraken kunnen maken waar kinderen zich ook echt aan houden.
Media de baas ouderavond
Media de baas is een initiatief van Klaar Mous, zij heeft jarenlang gewerkt als content creator op YouTube. Tegenwoordig geeft zij workshops social media en mediawijsheid aan kinderen en ouders als gecertificeerd mediacoach.
Zij werkt samen met een netwerk van jonge influencers zoals Rosalyn Paulusma en Ibrahim Doslu. Deze influencers hebben grote grote impact op jongeren en houden ook Klaar up-to-date!