VLOGFEEST (Workshop vloggen voor kinderen)

Vloggers zijn de sterren van nu. Jongeren besteden uren aan het kijken van de online filmpjes. Ze doen hun YouTube-idolen na en velen hebben de wens om ook vlogger te worden. Een workshop is een leuke en leerzame manier om hen hierin te begeleiden.

Wat zijn vlogs?

Vlogs (videodagboeken) zijn voor kinderen een toegankelijke manier om een kijkje te nemen in het leven van een leeftijdsgenoot (of juist iemand die net een paar jaar ouder is). Hoe gaan zij met dingen om? Wat doen ze in het weekend en welke kleren dragen ze?

Daarbij zijn vlogs een manier om informatie te krijgen op het gebied van bijvoorbeeld make-up, games of hoe je een instrument bespeeld.

De workshop vloggen

Tijdens 'Het Vlogfeest' krijgen de kinderen tips om zelf een mooie video te maken. Door middel van opdrachten en grappige spelletjes gaan we aan de slag met presentatie. Hoe vertel je een verhaal dat ergens over gaat? Wat kan je, weet je of vind je leuk om aan andere kinderen te vertellen? We gaan aan de slag met het maken van films die echt bij het kind passen.

Maar ook, wat kun je beter niet laten zien of vertellen op camera? Wat zijn de risico's van een eigen YouTube-kanaal?

Iedereen heeft filmtalent

Ieder kind maakt de vlogs op zijn eigen manier en iedere kwaliteit komt tot zijn recht. Veel kinderen beginnen meteen te kletsen op camera, maar anderen denken er langer over na en maken er een heel creatief filmpje van. Sommige kinderen weten iets over een heel specifiek onderwerp of kunnen iets laten zien wat ze goed kunnen. En het mooie is, er is altijd wel iemand die precies dat wil weten of zien. Heel goed voor je zelfvertrouwen!

Voor welke gelegenheid?

De workshop is goed in te zetten tijdens een kinderfeestje, een themaweek op school, op de BSO, een festival of bijvoorbeeld tijdens een museumbezoek. Zo laten we de kinderen op geheel eigen wijze vloggen over een bepaald onderwerp. We vragen ze bijvoorbeeld om drie tips te geven bij het kijken van kunst. Of zich in te leven in een historisch personage. Wat zou Michiel de Ruyter gezegd hebben bij thuiskomst na een gewonnen zeeslag?

Het plezier staat tijdens de workshop centraal maar ondertussen leren de kinderen over online media, presentatie en natuurlijk vooral over het onderwerp waar de video's over worden gemaakt. Daarbij gaan ze met een mooi resultaat naar huis!

De workshops worden op maat gemaakt en de opdrachten van tevoren besproken.

Vloggen in de klas

Bij een workshop vloggen in de klas gaan we nog dieper in op de verschillende aspecten van mediawijsheid. Bijvoorbeeld:

  • Waar moet je over nadenken als je een vlog online zet? Wat kunnen de gevolgen zijn voor jezelf en voor een ander? Hoe ga je om met kritiek?
  • Hoe verdienen vloggers geld? Zijn ze eerlijk? Op welke manieren maken ze reclame?

Over de vlogjuf

Klaar mous geeft workshops vloggen en maakt films in opdracht voor maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen.

Meer informatie over de workshop vloggen voor kinderen?

Neem contact op met

Klaar Mous [email protected] of 0624556951