


Hoe werkt het nieuws?
Hoewel jongeren dagelijks worden overladen met grote hoeveelheden berichten daalt de interesse in nieuws. Tijdens de workshop gaan we aan de slag met 'Het nieuws'. De journalist vertelt over de dagelijkse praktijk van het werk op de redactie, zijn successen en mindere momenten.
Tijdens de les blijken leerlingen eigenlijk heel veel vragen te hebben. Hoe werkt een redactie? Wie bepaalt wat nieuws is en wat niet? Mag je als journalist ook een mening hebben en hoe ga je om met hele heftige beelden?
Mediabewuste informatievaardigheden
Tijdens de workshop leren jongeren stil te staan bij wat ze te zien krijgen. Van welk platform komt het bericht? En welke bedoelingen heeft de maker van het bericht?
Journalisten zijn de brug tussen gebeurtenissen in de wereld en het publiek. Ze bieden niet alleen nieuws, helpen het dichterbij de doelgroep te brengen en helpen ook om gebeurtenissen in context te plaatsen. We gaan in gesprek over journalistieke codes en of je als burger (of influencer!) net zo goed nieuws kunt brengen. Waarom is onafhankelijke media belangrijk voor een democratie?
Weerbaarder tegen nepnieuws
Met goede informatievaardigheden is de leerling weerbaarder tegen misinformatie en desinformatie. Hij weet welke informatie waarvoor dient. Wanneer de leerling ook meer bewust is van zijn eigen gedrag en welke informatie hem verder helpt of juist afleidt, is hij weerbaarder en kun hij kritische keuzes maken.
Aan de slag met het nieuws op school
De leerlingen gaan ook zelf aan de slag met het maken van een nieuwsitem. Dit kan een zelfgemaakte krant zijn of korte video's over actuele zaken op school of over jongeren in het nieuws. Door zelf te oefenen leren de leerlingen meerdere bronnen te raadplegen, na te denken over de invalshoek en het verschil tussen een feit en een mening te plaatsen binnen het bericht. Heel leerzaam met een superleuk resultaat!
De workshop op school of in de bibliotheek
De workshop wordt op maat gemaakt en is zowel geschikt voor leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs. Het is ook goed in te zetten als voorbereiding van een leerlingenredactie, het maken van een schoolkrant of nieuwsitems tijdens een speciaal evenement.
Meer informatie? Neem contact op met [email protected]
De leerdoelen
Hoe werkt een redactie en hoe wordt bepaald wat er in de krant of op het journaal komt? Waar moet 'nieuws' aan voldoen?
Is het nog wel mogelijk om echt nieuws van nepnieuws te onderscheiden? Wat is het verschil tussen misinformatie en desinformatie? En is het erg als het nieuws van een influencers komt?
Hoe komt een journalist aan het nieuws? Hoe vindt hij/zij betrouwbare bronnen en verzamelt hij goede informatie?
Tijdens de les gaan we aan de slag met wat we geleerd hebben. Hoe maken we een item dat relevant is voor de doelgroep?