Ouderavond social media & opvoeding kinderen

Kinderen groeien op in een wereld waar schermen en internet een belangrijke rol spelen. Ze zijn op jonge leeftijd al actief op social media als TikTok of Snapchat en gamen veel. Ouders zitten in een lastige spagaat. Aan de ene kant krijgen ze te horen dat hun kinderen niet (lang) achter hun scherm mogen en aan de andere kant is het de taak van ouders hun kind wegwijs te maken in het online leven.

Het is bijna onmogelijk voor ouders te bepalen hoeveel schermtijd gezond is, welke social media geschikt zijn voor welke leeftijd en bij te houden wat hun kinderen online doen. Dit levert niet alleen discussies en stress op, ook voelen veel ouders zich onzeker.

Hoe erg is het dat je kind dat de hele avond zit te gamen? Dat je peuter al weet hoe de tablet werkt? Of dat je dochter van negen op TikTok wil?

 

Workshop voor ouders en opvoeders

Wij hebben een workshop ontwikkeld die in ouders handvatten geeft hoe zij hun kind kunnen begeleiden om op een gezonde manier met online media en gamen leren omgaan. Ouders krijgen daarbij antwoord op vragen als ‘Wat is een goede balans? Welke risico’s loopt mijn kind? Hoe ga je om met schermtijd? En hoe maak je afspraken waar je kind zich ook aan houdt?'

 

 

Methode media empowerment

Een belangrijk onderdeel van onze aanpak is 'media empowerment' van kinderen. Het gaat er bij deze aanpak om dat kinderen meer controle (zelfregulering) krijgen over hun eigen media en gamegedrag. Hier hebben zij in de toekomst meer profijt van dan alleen strenge regels.

De taak van ouders is om hun kinderen hierin te begeleiden. Een belangrijke eerste stap is dat ouders begrijpen waarom online media (en/of gamen) zo belangrijk is voor kinderen, welke impact het heeft op hun leven en waarom het zo moeilijk is om ermee te stoppen.

 

Samenwerking jonge influencers

Uniek in onze aanpak is dat we samenwerken met ervaren jonge influencers. Zij leggen uit welke invloed social media op hun leven heeft, ze vertellen over de leuke en minder leuke ervaringen en hoe zij hier (samen met hun ouders) grip op hebben gekregen. Zoals SpicyNoodle_(meer dan 230.000 volgers op TikTok) het zegt: ‘Ik heb alles al meegemaakt op TikTok’.

Wat levert de workshop het ouders (en kinderen) op?

  • Ouders hebben praktisch stappenplan hoe zij hun kind kunnen begeleiden in mediagebruik en gamegedrag.
  • Zij weten hoe zij afspraken kunnen maken met hun kinderen waar zij zich aan houden (huiswerk, schermtijd, (pest)gedrag online, veiligheid).
  • Weten wat een goede balans is (schermtijd).
  • Ouders weten waar de triggers zitten voor onveilig en verslavend gedrag en kunnen hun kind hierbij helpen of weten wanneer zij hulp moeten zoeken.
  • Ruzies thuis, zorgen en oordelen verminderen.

 

Inhoud workshop  

Wij geven de workshops op scholen, bij bibliotheken, zorginstellingen én online. De workshops worden op maat gemaakt. Ze gaan in op de kansen die social media en/of gamen biedt maar ook op risico’s als, verkeerde contacten, verslaving, pestgedrag, online ruzies, vertekend zelfbeeld en slechte leerprestaties. Doel van de workshop is dat ouders met een praktische stappenplan naar huis gaan waarmee zij hun kind kunnen begeleiden met het gebruik van social media/gamen en gezamenlijk afspraken kunnen maken waar kinderen zich ook echt aan houden.

 

Media de baas ouderavond

Media de baas is een initiatief van Klaar Mous, zij heeft jarenlang video’s geproduceerd voor de maatschappelijke en onderwijssector. Tegenwoordig geeft zij workshops social media en mediawijsheid aan kinderen en ouders als gecertificeerd mediacoach.

Zij werkt samen met een netwerk van jonge influencers zoals Rosalyn Paulusma en Ibrahim Doslu. Deze influencers hebben grote grote impact op jongeren en houden ook Klaar up-to-date!